ve de ki yayınlandı

ve de ki, bu siteye adını veren ifade olarak bir kitabın, mısralı şiir dolu bir kitabın adı oldu. kalabalık bir kitap “ve de ki”. belki de uzun zaman önce terk ettiğim mısralı şiir konusunu kapatmak için üzerinde fazlaca vakit harcanmış bazı alanları da eşeleyip bitirmeye çalıştığım içindir. elbette, şimdi kitaba bakınca kitabın eksik, huzursuz, yarım hali insanı endişelendiriyor. şiir tarihine böyle bir koz vermek ya da verdiği şüphesi ile düşünmek apayrı bir konu.

2002-2003 yılları arasında yazdığım şiire bir şey oldu. bu oluş daha sonra ağır ağır kendisini bir tuhaf poetikaya götürdü. götürdüğü yerin ıssızlığını elbette dada korkut’ta görebilirsiniz. böyle bir şiir Türkiye’deki şiir/şair levazımının zihinsel veritabanını bozmakla kalmadı, çok sevdiğim ifadesi ile “syntax error?” bile verdirtti. görsel şiir ile işimiz daha bitmedi, fakat mısralı şiir için gelinen noktada artık geri dönüş pek mümkün görünmüyor.

Nesnevi‘den bir yere varamadığım ya da varmadığım doğrudur. O kitabın ortaya çıkışı bile biraz tuhaf. İki Şehir Arası Gece ve Şeyler‘in ışığında da fazla yürüyemedim. Fakat uzun gölgesi içinde bulabildiğim katran, görsel şiire kapı alma konusunda yardımcı oldu. Hubble’ın Rüyaları, “ve de ki” ifadesinin ilk kez ortaya çıktığı kitap. b0nus ise, tüm dengeleri bir şekilde bulabilmiş bir kitap, fakat o da yaşantımızdan çıktı gitti. Elbette bunlar birer başarı hikayesi değiller, burada genç ya da yaşlı şaire çıkabilecek bir ders falan da yok. Fakat şu var yine de; denemeye devam etmek bir yazgı olmalı.

Bütün bu sürece uzaktan bakıldığına, şair olarak derdimin özerk/müstakil/cins/bireysel/sürüden ayrı bir şiir dili ve poetikası -ki bu ülkede bunların hepsi lanetli gibidir şair için- peşinde koştuğumu, mısralı ya da değil, parçalı ya da tam, müziksiz ya da ritmli, heceli veya serbest vb. tüm ikilemlerin yarattığı o şizofren iklimin hem güneşi hem de gölgesi olmaya gayret ettiğimi söyleyebiliriz. Bu da öyle veya böyle “kaybolup gitmenin estetiği”ne kafa yormak demek.

Bu kısma kadar okuyan okur için bir ufak armağan da var. Kitap tamamlandıktan sonra telaş içinde bitirip, eklenmesi için gönderdiğim bir şiir, kitaba bir altlık ya da zemin olabilsin diye başlangıç ya da son olarak okunabilir. Aşağıdadır.

Son olarak bundan böyle bütün mısralı şiirler için “ve de ki” büyük başlık olarak kalacaktır. Diğer tüm kitaplarımı silebilecek kadar güçlü olduğu gün, zaten görevini tamamlamış, güncellenmesini bitirmiş olacaktır.

Kitabı aşağıdaki kitapçılardan satın alabilirsiniz.

"ve de ki day zero DLC:" Metropol Aşkları Part Deux 3.0